Nedhængende øjenlåg (ptose)

Nedhængende øjenlåg (ptose) opstår, når øjenlåget synker ned og placeres lavere end normalt, hvilket kan påvirke synet. Tilstanden kan være medfødt eller udvikles gradvist, ofte som følge af, at musklen, der løfter øjenlåget, bliver slappere med alderen. Dette kan reducere synskvaliteten og i svære tilfælde blokere synet helt. Behandlingen er normalt kirurgisk og fokuserer på at genskabe øjenlågets normale position. En konsultation med en specialist er afgørende for at få stillet den rette diagnose og finde den bedste behandlingsplan.

Fordele ved at benytte Oculus Øjencenter

Nedhængende øjenlåg (Ptose)

Nedhængende øjenlåg (Ptose) er en tilstand karakteriseret ved at øvre øjenlågskant synker ned og dermed er placeret lavere end normalt. Tilstanden kan være medfødt, men udvikles som oftest gradvist. Den hyppigste årsag til nedhængende øjenlåg er, at musklen der løfter øjenlåget, hos nogle mennesker bliver slappere med det resultat, at øjenlågskanten falder ned og vil kunne dække dele af pupillen og dermed reducere synskvaliteten og i svære tilfælde blokere for synet på det pågældende øje. I andre tilfælde skyldes nedhængende øjenlåg en medfødt svag løftemuskel, traumer imod øjenlåget med beskadigelse af musklen eller visse sygdomme, der kan påvirke musklens funktion. I de fleste tilfælde er der dog tale om aldersmæssige forandringer i musklen som årsag til at øjenlågskanten synker ned.

Udover synsnedsættelse i takt med at øverste del af øjenlåget dækker pupillen i varierende grad, kan symptomer også være følelse af træthed i øjet, udtrætning og evt. Hovedpine samt nedsat synsfelt opadtil. En større asymmetri imellem øjenlågenes højde vil direkte kunne observeres I spejlet derhjemme og for mange være kosmetisk skæmmende.

Behandling af nedhængende øjenlåg er operation mhp at genetablere øjenlågets normale position. Der findes forskellige teknikker som afhængigt af fund og sværhedsgrad kan anvendes i forbindelse med behandlingen.

Det er vigtigt at konsultere en øjenlæge for at få stillet den korrekte diagnose og få lagt en fornuftig behandlingsplan, der kan hjælpe dig.

Scroll to Top