Sløret Syn
Sløret syn er et almindeligt symptom, der kan have forskellige årsager. Nogle er harmløse og midlertidige, mens andre kan indikere alvorlige øjenlidelser eller generelle sundhedsproblemer.
Nedenfor er nævnt en række almindelige årsager til sløret syn, men listen er ikke udtømmende og hvis du oplever sløret syn uden kendt årsag, kan det være en god idé at blive kontrolleret ved en øjenlæge.
Fordele ved at benytte Oculus Øjencenter
- Ingen ventetid
- Grundig undersøgelse
- +20 erfaring med øjensygdomme
- Tryg og venlig atmosfære
- ★★★★★ i officielle ratings
Jakob Bennike, øjenlæge (MD, FEBO)
Øjenlæge Jakob Bennike. Uddannet fra Københavns Universitet og blev speciallæge i øjensygdomme i 2015. Han har omfattende erfaring med okuloplastisk kirurgi, opnået gennem oplæring på bl.a. Rigshospitalet og arbejde i både Danmark og Dubai. Med over 6000 øjenlågskirurgiske indgreb bag sig, udfører han regelmæssigt 20-30 operationer om måneden. Jakob Bennike er internationalt engageret og opdaterer løbende sine færdigheder via kurser og konferencer. Han er medlem af flere prestigefyldte oftalmologiske foreninger, herunder FEBO, AAO, BOPSS og ESOPRS.
Forstå Sløret Syn på 60 sek.
Sløret syn er et almindeligt symptom, som kan have mange årsager. Det kan være forbigående eller stationært. Det kan påvirke ét eller begge øjne. Blandt årsagerne til sløret syn er for eksempel et udækket brillebehov. Det kan dreje sig om nærsyn, langsyn, bygningsfejl, alderssyn eller en kombination af disse. Tørre øjne er en anden meget hyppig årsag til forbigående sløret syn. Og vil typisk være ledsaget af symptomer som grusfornemmelse, tåreflåd, lidt snask i øjnene om morgenen, eventuelt lidt lysfølsomhed.
Grå stær er noget, de fleste mennesker vil opleve i løbet af livet, typisk i den sidste halvdel af livet. Herudover kan nævnes skader mod øjet, ridser osv., som også vil kunne påvirke synet. Og for ældre mennesker i særdeleshed, alderspletter på nethinden, som kan påvirke centralsynet og læsesynet. Din øjenlæge kan hjælpe dig med at finde årsagen til præcis din oplevelse af sløret syn, og hjælpe dig bedst muligt.
Akutte årsager til sløret syn, som kræver øjeblikkelig lægehjælp
- Pludseligt nedsat syn på ét eller begge øjne.
- Pludseligt reduceret synskvalitet på ét eller begge øjne.
- Smerter og lysfølsomhed.
- Skygger i synsfeltet for ét eller begge øjne.
- Uklart område centralt (dækkende det der kigges på).
- Øjengener ved kontaktlinsebrug
- Regnbuesyn
Fordele ved at benytte Oculus Øjencenter
- Ingen ventetid
- Grundig undersøgelse
- +20 erfaring med øjensygdomme
- Tryg og venlig atmosfære
- ★★★★★ i officielle ratings
Årsager til Sløret Syn
Årsag 1: Udækket brillebehov
- Et udækket brillebehov vil medføre sløret syn fordi lyset der rammer øjet ikke projiceres ind I centrum af nethindens gule plet. Alt efter hvilken refraktionsfejl der ligger til grund kan det slørede syn optræde på forsekllige afstande, som det kan ses ved de forskellige typer herunder:
- Nærsynethed (myopi): Gør det svært at se objekter på afstand klart. Almindelig årsag til sløret syn, især når man ser på fjernsyn eller vejskilte.
- Langsynethed (hyperopi): Forårsager sløret syn, især når man ser på nært hold. Ved længere tids nærarbejde kan der desuden optræde hovedpine på grund af anstrengelse med at se skarpest muligt.
- Bygningsfejl (astigmatisme): Forårsager forvrængning og sløret syn både på kort og lang afstand. Det kan opleves som at ting man kigger på “vælter”, eller uldne kanter på f.eks. bogstaver, afhængigt af størrelsen på bygningsfejlen.
- Aldersrelateret langsynethed (presbyopi): Opstår typisk efter 40-årsalderen og skyldes at øjets linse bliver mere stiv og ikke som tidligere kan ændre facon og fungere som øjets autofokus. Samtidig vil vores evne til at kompensere for andre, mindre refraktionsfejl blive dårligere og f.eks. tekst vil fremstå sløret/uldent i normal læseafstand, men mere klart lidt længere væk. Man kan populært sige at “armene bliver for korte”.
Årsag 2: Tørre øjne
En fugtig øjenoverflade er en forudsætning for et klart syn. Hvis øjnene ikke producerer nok tårer, eller hvis tårerne er af dårlig kvalitet, kan hornhinden blive irriteret og sløret. Tørre øjne er meget almindeligt, særligt kan personer, der bruger meget tid foran en computerskærm eller i tørt klima opleve symptomer på tørre øjne. I tilgift til sløret syn vil man ofte opleve grusfornemmelse, let lysfølsomhed, snask i øjnene om morgenen og evt. tåreflåd, men man behøver ikke at have alle symptomer (1).
Årsag 3: Grå Stær
Grå stær er navnet for at øjets linse bliver uklar og dermed ikke tillader lyset at passere uhindret, hvilket opleves som sløret syn. Grå stær rammer langt de fleste mennersker (alle der har en linse) og vil typisk vise sig som tiltagende sløret syn på alle afstand og/eller blænding f.eks. ved bilkørsel i mørke eller vådt føre når modkørende bilers lygter reflekteres fra kørebanen.
Symptomerne på grå stær udvikler sig i de fleste tilfælde gradvist over flere år, hvorfor det er mest almindeligt hos ældre mennesker; det kan dog også ses hos yngre og endda hos nyfødte, hvor det kan have afgørende betydning for synsudviklingen hos barnet.
Årsag 4: Aldersrelateret Makuladegeneration (AMD)
AMD kaldes også alderspletter eller fokalkninger i nethinden og er den hyppigste årsag til synstab hos personer over 50 år3). AMD forårsager forandringer i nethindens centrale del, hvor læsesyn og farvesynsevnen primært findes og forårsager sløret centralt syn, hvilket kan opleves som en sløret plet udfor det der fokuseres på, mens der mere perifert er klart. Synsfeltet (det perifere syn; alt det man ser når man kigger på et bestemt punkt) påvirkes typisk ikke af AMD. Tilstanden findes i 2 former “tør AMD” og “våd AMD” (3).
Ved “tør AMD” aflejres affaldsprodukter under nethindens centrum og forstyrrer derved dens funktion. Ved “våd AMD” ses udsivning af væske, f.eks. blod ind under nethindens centrum, hvorved sansecellerne kan gå til grunde.
Årsag 5: Sukkersygeforandringer i øjet (Diabetisk Retinopati)
Sukkersyge kan medføre påvirkning af synet af forskellige årsager, f.eks. væskeansamlinger, dannelse af nye kar, membraner, blødning o.a. Er man diagnosticeret med sukkersyge er det vigitgt at man med regelmæssige mellemrum bliver kontrolleret ved øjenlæge. Intervallerne vil typisk variere alt efter hvor fremskredne eventuelle forandringer er.
Årsag 6: Hornhindebetændelse (keratitis), infektiøs
En hornhindebetændelse kan medføre sløret syn hvis forandringen sidder inden for pupillen og forstyrrer lysets vej videre ind i øjet. Infektiøs hornhindebetændese er en tilstand der ofte er ledsaget af kraftig rødme, stærkt ubehag, evt. smerter, lysfølsomhed, fremmedlegemefornemmelse og evt. tåreflåd. Det kan skyldes bakterier, virus (herpes), svampe eller skader på øjet4). Folk der bruger kontaktlinser er i særlig risiko for hornhindebetændelse og man bør som kontaktlinsebruger omgående fjerne sine linser og søge øjenlægehjælp ved nogen af ovennævnte symptomer. HUSK: Infektioner eller betændelse i hornhinden kan være alvorlige og potentielt synstruende. Søg derfor øjenlægehjælp hvis du er I tvivl.
Forholdsregler for patienter med sløret syn
- Øjenlægeundersøgelse
Ved oplevelse af sløret syn på ét eller begge øjne er det vigtigt at få afklaret årsagen, da noge tilstande som nævnt er harmløse (men generende), mens andre kan være synstruende. Når først årsagen er klarlagt vil øjenlægen lægge en plan som bl.a. omfatter evt. behandling og/eller fornuftige kontrolintervaller. Da visse tilstande med potentiale for at medføre blivende synstab, men ikke nødvendigvis giver mærkbare symptomer, typisk indtræder efter 50-årsalderen kan det være en god ide at blive kontrolleret med regelmæssige mellemrum. - Korrekt brug af briller og kontaktlinser
Brug briller eller kontaktlinser med passende styrke, og bliv kontrolleret af en øjenlæge, hvis din optiker ikke kan få dig til at se klart med en ny brillerecept. - Opretholdelse af god øjenhygiejne
Dette gælder især for kontaktlinsebrugere, som bør rengøre deres linser korrekt og undgå at sove med dem, medmindre de er specielt designet til dette formål. - Kontrol af kroniske sygdomme
Personer med eventuelt fremadskridende sygdomme som diabetes, grøn stær eller AMD bør kontrolleres regelmæssigt ved øjenlæge, for at man kan opdage en eventuel udvikling og iværksætte relevant behandling i tide.
Kilder:
1) “Ocular Surface Disease”, Holland, Edward J., MD; Mannis, Mark J., MD; Lee, W. Barry, MD
2)”Lens & Cataract”, BCSC series 2009-2010, p. 43 (AAO)
3)”Ophthalmology” 3rd Ed., Yanoff, M., MD; Duker, J.S., MD; p.: 658-660
4) “Cornea”, 3rd Ed.; Krachmer, J.H., MD; Mannis, M.J., MD, FACS; Holland E.J., MD; p.: 924
5) EUCORNEA – European Society of Cornea and Ocular Surface Disease Specialists